Dermato-venerologie

Ce trebuie să știi despre remodelarea buzelor

 Buzele sunt un element definitoriu al fizionomiei umane, aspectul lor plin, bine definit și culoarea roșie fiind asociate cu sănătatea, senzualitatea și frumusețea. Astfel este justificată preocuparea constantă privind imaginea și încadrarea echilibrată a buzelor în armonia chipului.
De la realizarea primului transfer de grăsime de la braț la față în 1893 de către Neuber, industria cosmetică și medicina estetică au căutat permanent un dispozitiv sau o formulă ușor de administrat, eficientă, fără efecte adverse, care să satisfacă dorința de a corecta sau de a face mai atractivă această zonă specială a feței.

Dacă volumul buzelor este maxim în cel de-al doilea deceniu al vieții (atât la femei, cât și la bărbați), după vârsta de 35 ani acesta începe să scadă în mod fiziologic.
Buzele își pierd treptat din consistență, conturul se subțiază, colțurile buzelor încep să cadă și apar linii fine la nivel perioral. Întreaga zonă poate suferi modificări, asimetrii, mai ales atunci când există și probleme dentare.

Crearea acidului hialuronic într-o formulă injectabilă a pornit de la ideea că acesta este un component natural al țesutului conjunctiv uman, parte a matricei în care se găsesc fibrele de colagen și elastină, având rolul de a stabiliza structurile intercelulare. Principalul efect al filler-ului cu acid hialuronic este hidratarea și astfel creșterea în volum.
Deosebirea acestuia de acidul hialuronic propriu pielii este dată de cross-linking, acest aspect asigurând stabilitatea produsului în țesut.
Atenție, însă! Fiind vorba de un produs creat în laborator, e important să alegeți un filler sigur, testat, cu experiență clinică dovedită, steril, certificat și adaptat zonei de administrate, pentru ca efectul să fie cel dorit și să nu apară complicații.

Când este optimă efectuarea acestei proceduri?
...În general, atunci când zona buzelor reprezintă o preocupare, când există necesitatea unei corecții (buze prea subțiri sau asimetrii), când buzele își pierd aspectul frumos și hidratarea. Corecția sau remodelarea buzelor trebuie realizată de către un medic dermatolog sau chirurg plastician, specializat în această procedură. Cel mai adesea, vorbim de o remodelare în planuri, astfel încât pot fi obținute beneficii atât pe partea de volum, cât și pentru corecția inestetismelor (naturale sau care apar odată cu vârsta).
Medicul va trebui să aleagă un produs adaptat nevoii pacientului – dacă se dorește corecția sau creșterea în volum, cu un grad de cross-linking adaptat zonei buzelor (foarte mobilă),să aleagă cea mai bună tehnică pentru rezultate optime, să știe să gestioneze eventualele aspecte legate de intoleranța la produs.

Unde trebuie efectuată procedura?
Fiind vorba despre o procedură medicală ce presupune precizie, sterilitate și cunoștințe temeinice, mărirea buzelor nu se poate realiza decât într-un cabinet medical. Pacienta poate prezenta un istoric medical aparent inofensiv (ex: alergie la lidocaină), care devine un aspect vital, știind că multe dintre formulele existențe conțin lidocaină pentru efectul anestezic.

Bolile autoimune, medicația cronică, infecțiile la locul injectării, antecedentele de herpes, existența altor implanturi anterioare sunt aspecte ce trebuie cunoscute; acești factori pot influența rezultatul tratamentului sau chiar îl pot contraindica.
Consultația anterioară procedurii este obligatorie pentru a cunoaște dorința pacienței (și în ce măsură este realizabilă), tipul de produs ales, remanența, pregătirea înainte de procedură și indicațiile după aceasta.
Variația de cost ce însoțește administrarea acidului hialuronic ține în principal de tipul de produs administrat; siguranța unui produs, eficacitatea lui, comportamentul în țesut pe termen lung, parametrii de biocompatibilitate,  sterilitatea, presupun studii clinice îndelungate, care se reflectă într-un cost ceva mai ridicat.

Cum se realizează procedura?
După aplicarea sau injectarea unui anestezic local, se realizează administrarea acidului hialuronic. Remanența în țesut variază în funcție de produsul administrat și de factori ce țin de îngrijirea locală și metabolizare; aceasta poate varia de la 6 luni până la aproape 18 luni, în cazul formulelor moderne de acid hialuronic.
Pacienții vor primi recomandări pentru îngrijirea la domiciliu, iar rezultatul final se poate aprecia optim după 10 - 14 zile de la injectare.  
Câteva recomandări utile:

  • solicitați informații despre tipul de produs, numele, fabricantul, data expirării;
  • nu acceptați administrarea unui produs care nu e desfăcut în fața dumneavoastră sau dacă aveți suspiciuni în privința sterilității procedurii;
  • alegeți un medic specializat în acest tip de procedură;
  • nu treceți peste consultația anterioară procedurii: veți primi informații importante și veți afla dacă ceea ce vă doriți este realizabil sau nu și în ce condiții;
  • respectați cu strictețe indicațiile medicale înainte și după procedură, pentru a vă bucura de un rezultat optim.

Articole din aceeași categorie

Vezi toate articolele