Otoplastie

Procedură estetică de corectare și remodelare a urechilor

Anumite deformări structurale ale urechilor pot fi un motiv important de îngrijorare, în contextul în care pot afecta starea de spirit și satisfacția psihologică. Aceste nereguli pot fi corectate printr-o intervenție chirurgicală plastică de otoplastie. Otoplastia este o operație de remodelare care poate corecta sau „prinde înapoi” urechile proeminente, decolate (clapauge) sau deformate și poate reduce sau, dimpotrivă, mări dimensiunile acestora.  Totodată, otoplastia poate fi o soluție și pentru alte tipuri de probleme, precum: „urechi lop” (când vârful pare să se plieze în jos și înainte) sau „urechea cochiliei” (când lipsește curba din marginea exterioară).

 

Protocol de tratament chirurgical al otoplastiei

Procedura de remodelare se efectuează pe porțiunea vizibilă a urechii externe, numită auricul. Aceasta implică pliuri de cartilaj care sunt acoperite de piele. Dacă auriculul nu se dezvoltă corespunzător, poți opta pentru această intervenție cu scopul de a corecta dimensiunea, poziționarea sau forma urechilor.

Otoplastia se efectuează sub anestezie locală (la adulți) sau generală (la copii) și durează aproximativ 1-2 ore. Pliul de piele din spatele urechii este tăiat pentru a expune cartilajul subdiacent. După înlăturarea excesului, cartilajul este remodelat. Incizia va lăsa o cicatrice în spatele urechii care se va estompa în timp.

Fixarea urechilor

Fixarea urechilor este un tip de otoplastie care implică remodelarea cartilajului prin reconstrucția reliefurilor anatomice. Scopul fixării urechilor este de a aduce urechile mai aproape de părțile laterale ale capului și de a remodela cartilajul malformat. Incizia pentru fixarea urechii se face, de regulă, la suprafața din spate a urechii. Dacă este necesară o incizie pe partea din față a urechii, chirurgul va putea ascunde cicatricile în pliurile structurii urechii.

Mărirea urechilor

Microția este o anomalie congenitală în care partea externă a urechii este malformată. Dacă te confrunți cu urechi mici sau cu urechi care nu s-au dezvoltat complet, operația de otoplastie pentru creșterea dimensiunii urechii ar putea fi o soluție, în contextul în care procedura implică reconstrucția urechii externe prin adăugarea de elemente structurale lipsă.

Micșorarea urechilor

Macroția este mărirea excesivă a urechii externe. Atunci când urechea este prea mare, se optează pentru micșorarea pavilionului auricular, prin îndepărtarea excesului de cartilaj sau piele. Corectarea urechilor excesiv de mari poate contribui la restabilirea proporțiilor naturale ale unei urechi și, mai mult, poate ajuta la corectarea discrepanțelor de dimensiune dintre cele două urechi.

Beneficiile intervenției de otoplastie

  1. Îmbunătățirea echilibrului trăsăturilor faciale
  2. Intervenție sigură, fără efecte secundare (urechea exterioară este un țesut capabil să se recupereze rapid după o intervenție chirurgicală)
  3. Creșterea încrederii în sine
  4. Îmbunătățirea simestriei faciale
  5. Procedură permanentă de corectare cu perioadă de recuperare minimă
  6. Îmbunătățirea aspectului general

Tratamente inovative pentru sănătatea și frumusețea ta

Descoperă intervenția chirurgicală de otoplastie și beneficiile pe care ți le poate oferi la nivelul corpului.

Articole din aceeași categorie