Acneea este o patologie care afectează nu numai adolescenţii. Ea poate persista și la vârsta adultă şi acest lucru se întâmplă din ce în ce mai frecvent în ultimele decenii.
Acneea scade în intensitate spontan, spre vârsta de 18-20 ani, dar se poate întâmpla să persiste mult mai târziu sau să apară la o persoană care nu a suferit niciodată de acnee în adolescenţă. Acneea femeii adulte afectează femeile de peste 25 ani și poate fi asociată cu un nivel ridicat de stres. Această formă de acnee are un impact major în plan psihologic şi asupra calităţii vieţii pacientelor. Majoritatea femeilor afectate sunt jenate sau frustrate de leziunile lor și se pare că există o legatură semnificativă între acnee şi unele simptome de depresie şi anxietate.
Acneea femeii adulte: simptome
Majoritatea femeilor afectate prezintă un tablou clinic asemănător cu cel al acneei din adolescenţă, cu amestec de leziuni comedoniene şi inflamatorii, care implică diverse zone ale feţei şi uneori ale trunchiului.
O caracteristică ar fi implicarea zonei U a feței, adică partea inferioară (bărbie, zona mandibulară, zona de sub maxilar, gât), care afectează aproximativ 80% dintre femei. În această formă sunt prezente papule inflamatorii, pustule şi noduli.
Jumătate dintre femei raportează existenţa acneei din adolescență, în timp ce un sfert raportează perioade de remisiune, urmate de recurenţe.
Erupţiile premenstruale sunt frecvente, dar doar 20% dintre femei au menstruaţii neregulate. Aproximativ 30% dintre cele din ultimul grup au semne de hiperandrogenism precum hirsutismul şi alopecia androgenetică.
S-a mai descris o formă de acnee predominant comedoniană, cu debut la adulţi, asociată fumatului.
Cauzele și factorii care influențează apariția acneei la femeia adultă
Factorii favorizanți sunt:
- ereditatea – istoricul familial sugerează că ar putea exista o predispoziţie genetică, anumite femei fiind mai predispuse pentru acneea de tip adult;
- factorii hormonali – un dezechilibru hormonal poate induce/agrava acneea. Erupţiile apar cel mai adesea în preajma menstruaţiei, în timpul sau imediat după sarcină, în timpul menopauzei şi perimenopauzei, după întreruperea tratamentului cu anticoncepţionale, în caz de ovare polichistice;
- stresul – agravează acneea. Ca răspuns la stres se produc în exces hormoni androgeni (hormoni masculini), care cresc excesul de sebum și produc leziuni noi de acnee;
- medicamentele – acneea poate fi indusă de anumite medicamente (corticoizii, tratamentele hormonale). În aceste cazuri avem în vedere posibilitatea schimbării/opririi tratamentelor respective;
- produse de îngrijire neadecvate – produse pe bază de uleiuri, anumite creme hidratante, spray-uri pentru păr, produse de protecţie solară, anumite produse de machiaj pot agrava sau induce acneea. Trebuie folosite produse non-comedogenice sau oil-free;
- razele ultraviolete şi poluarea – prin expunerea la UV, praf, poluare, la nivelul pielii poate apărea un proces de oxidare care declanşează hiperkeratinizarea pielii, producţie în exces de sebum şi oxidarea sebumului la suprafaţa pielii. Toate aceste fenomene duc la apariţia de leziuni noi de acnee şi imperfecţiuni. De aceea se recomandă folosirea cremelor spf 30-50, cu texturi adaptate tipului de ten;
- stilul de viaţă – alimentaţie necorespunzătoare, consumul de alcool, fumatul;
- acneea profesională – prin expunerea la locul de muncă la substanţe insolubile care obstruează foliculul pilo-sebaceu. Agenţii sunt reprezentaţi de uleiuri, produse pe bază de petrol, hidrocarburi aromatice halogenate (cloracneea), derivaţi de gudron şi cărbune. Se manifestă prin papule, pustule și leziuni chistice dispuse pe zonele expuse precum și pe zonele acoperite. Acest tip de acnee poate să apară şi la bărbaţi.
Acneea femeii adulte: tratament şi prevenţie
Acneea femeii adulte se tratează asemănător cu acneea la adolescenţi în funcţie de gradul de gravitate şi de prezenţa semnelor rămase.
La această grupă de vârstă trebuie ţinut cont de posibilitatea unui dezechilibru hormonal care trebuie investigat şi de multe ori e necesar un consult interclinic endocrinologic sau/şi ginecologic, dozări hormonale.
Acneea indusă de medicamente – cel mai frecvent de corticoterapie, dar şi ioduri, izoniazidă, litiu, bromide, corticotropină, vitaminele B6, B12 – se poate manifesta ca o erupţie bruscă cu papule şi pustule. Leziunile se rezolvă de obicei la întreruperea terapiei, dar există şi situaţii când erupţiile persistă şi după întreruperea medicamentului incriminat, necesitând un tratament de specialitate.
În cazul acneei profesionale, se impune scoaterea din mediul respectiv, protejarea de substanţele respective.
Tratamentul acneei femeii adulte în funcţie de severitate
- Terapii topice în formele uşoare moderate
Retinoizii – tretinoin, adapalene sub formă de creme sau gel. Se pot folosi singuri sau în combinaţie cu peroxid benzoil. Recomandarea este în special în formele de acnee în care predomină comedoanele. Dacă sunt şi leziuni inflamatorii există şi combinaţii retinoizi – antibiotic local (clindamicină, eritromicină). Nu se recomandă în sarcină.
Retinoizii sunt fotosensibilizanţi, de aceea se aplică seara şi este recomandată fotoprotecţia pe parcursul zilei.
Benzoil peroxid – sub formă de cremă sau gel se administrează în monoterapie sau asociat cu retinoizi sau antibiotice locale. Este fotosensibilizant, nu se recomandă în sarcină.
Acid azelaic – sub formă de cremă sau gel, poate fi utilizat pe perioade lungi de timp. Este benefic pentru persoanele cu ten închis la culoare, pentru cei cu pigmentări post inflamatorii.
Alte ingrediente active – adjuvante – acidul salicilic, acidul glicolic, alfa şi beta hidroxi acizii, niacinamide.
Dermatocosmeticele şi produsele de curăţare – au un rol extrem de important în menţinerea tratamentului antiacneic. Produsele de curăţare trebuie alese în funcţie de gradul de seboree, numărul de comedoane. Se recomandă produse sub formă de spumă, apă micelară, de evitat produsele intens exfoliante. Produsele de hidratare au şi ele un rol major. Cele mai multe terapii topice sau sistemice produc uscăciunea excesivă a tenului. Însă trebuie alese produse non-comedogenice, oil-free, deoarece hidratantele clasice şi uleiurile pot agrava acneea pacientei.
În general este nevoie de substanţe fotoprectoare (spf 30-50) majoritatea produselor antiacneice fiind fotosensibilizante. Şi aceste produse trebuie adaptate tipului de ten-structură fluidă, non-comedogenică, efect matifiant.
Unele produse de îngrijire a pielii pentru acneea adultă şi piele cu imperfecţiuni sunt disponibile în texturi pigmentate pentru a uniformiza tenul.
- Terapii sistemice pentru formele moderate – severe:
Antibioterapie sistemică – se asociază cu terapii topice antiacneice. Nu este recomandat tratament sistemic cu antibiotic sigur, fără tratament antiacneic local. Nu se recomandă pe perioade lungi de timp – se fac cure de 4-12 săptămȃni.
Sunt recomandate antibiotice din clasa tetraciclinelor - cel mai frecvent folosite sunt Doxiciclina şi Minociclina.
Retinoizii sistemic – Isotretinoinul – este recomandat pentru formele severe de acnee, minim 3 luni. Acest tratament are un mare risc teratogen, de aceea pacientele trebuie urmărite pentru prevenţia unei sarcini, dacă este posibil se recomandă şi terapie anticoncepţională pe durata tratamentului.
Ca reacţii adverse – stări depresive, idei suicidare, uscăciunea mucoaselor, xeroza cutanată. Este necesară monitorizarea transaminazelor hepatice, colesterolului, trigliceridelor, fotoprotecţie şi hidtratare.
- Terapii adjuvante sistemice şi dispozitive medicale
Lactoferina – prebiotic, are proprietăţi antioxidante, antimicrobiene şi antiinflamatoare, prin capacitatea sa de a fixa ionii liberi de fier.
Zincul – rol în reglarea secreţiei de sebum, dar şi proprietăţi antibacteriene şi inflamatorii.
Terapia hormonală, antiandrogenică (contraceptivele orale) – valoarea lor în tratamentul antiacneic e destul de controversată. Se pare că au rol în reglarea secreţiei de sebum şi astfel contribuie la un răspuns terapeutic superior.
Laserele sau alte dispozitive IPL, PDT, sau laserul nonablativ au rol mai ales antiinflamator şi pot reprezenta o opţiune terapeutică în anumite situaţii. Ele pot fi folosite pentru ştergerea semnelor şi cicatricelor post acnee, alături de radiofrecvenţă fracţionată, microneedling, peelinguri.
Acneea femeii adulte: de reținut
Acneea se ameliorează lent, odată cu înaintarea în vârstă, şi începe să dispară undeva între 20-25 ani. Totuşi la 7-17% din cazuri poate persista şi după această vârstă.
Acneea femeii adulte poate avea cauze diferite faţă de acneea din adolescenţă, necesitând investigaţii suplimentare.
Chiar dacă acneea femeii adulte este adesea mai dificil de tratat există soluţii. Tratamentele trebuie adaptate în funcţie de gradul de gravitate.
Acneea şi la această vârstă are un impact psihologic incontestabil. De aceea e necesar un consult dermatologic cu anamneză amănunțită în vederea personalizării tratamentului, precum şi de o colaborare cu medicul endocrinolog, ginecolog, psiholog/ psihiatru.
La 0232 920, Call Center Arcadia, puteți programa o întâlnire cu medicul dermatolog în cazul sesizării unor semne și simptome care descriu prezența acestei afecțiuni.