Dermato-venerologie

Decalogul frumuseții în sezonul rece

Deși o zi friguroasă de iarnă poate părea înviorătoare, mai ales pentru cei care au timp de o plimbare, deși mulți dintre noi îndrăgesc sporturile pe zăpadă sau pe gheață, deși părinții se molipsesc de veselia copiilor „scufundați” sub nămeți, temperatura scăzută nu este prietenul cel mai bun al pielii. La majoritatea oamenilor, frigul provoacă uscăciunea pielii, înroşirea ei, crăparea sau chiar inflamarea pielii, efecte resimțite în special la nivelul tenului.

Însă pielea nu suferă în timpul iernii doar prin agresiunea frigului, ci și prin variațiile de temperatură sau prin expunerea la căldură artificială; toate acestea induc în primul rând uscăciune cutanată. Restricţiile de dietă din timpul iernii, deshidratarea, îngrijirea nepotrivită a pielii pot antrena o accentuare a ridării, îmbătrânirea pielii, un aspect neplăcut şi o senzaţie de disconfort.

Cele 10 porunci pentru îngrijirea tenului în sezonul rece:

  1. Realizează o evaluare dermatologică generală, printr-un consult la medicul specialist (dacă alegi un specialist Arcadia, nu ai decât de câștigat: vei găsi aici cele mai bune condiții și aparatură de mare clasă). Vei afla astfel care este tipul tău de piele, care sunt elementele de risc sau de stil de viață de care trebuie să ții cont, care este îngrijirea cea mai potrivită pentru tine. Toate aceste informații sunt esențiale pentru a stabili un plan profilactic și terapeutic personal și pentru a ști ce să alegi din multitudinea produselor dermatocosmetice existente pe piaţă.
  2. Hidratarea corespunzătoare poate fi cheia unui ten frumos. În perioada rece se alege pentru hidratare un produs mai onctuos, mai emolient, echivalentul „cremelor de noapte", o emulsie apă în ulei fiind mai potrivită decât formulele pe bază de apă. Produsele pot conţine vitamine, antioxidanţi, vitamina E. Atenţie, însă, pentru că nu toate uleiurile sunt potrivite pentru faţă: unele sunt comedogene, iar altele dau o aparenţă de ten lucios. Sunt potriviți de asemenea şi umectanţii (glicerină, sorbitol, alpha hidroxiacizi), substanţe care atrag apa şi induc o mai bună hidratare. O altă recomandare importantă este să eviți săpunurile obişnuite și să optezi pentru creme lavante, cu formule non-detergente.
  3. Nu ezita să folosești și în timpul iernii creme fotoprotectoare. În zilele însorite, mai ales când este zăpadă, radiațiile UV pot afecta zonele expuse la soare.
  4. Știm că ai grijă să porți mănuși atunci când se face prea frig. Nu uita însă că mănușile nu sunt doar un accesoriu estetic, ci și o protecție importantă pentru pielea mâinilor. Tocmai de aceea, ai grijă să alegi modele și materiale care să-ți ofere confort și căldură suficientă, să îndepărtezi rapid mănușile umede, să adaptezi mănușile la activitatea sau situația în care te afli (nu vei purta aceleași mănuși la schi, la cumpărături în piață ori la volan). În plus, acordă mâinilor toată atenția, răsfățându-le și masându-le cât mai des cu creme protectoare, emoliente.
  5. Dacă acasă sau la serviciu simți că aerul din încăpere este prea uscat, nu ezita să folosești o metodă de umidificare a aerului. Poți găsi în magazine aparate și diverse dispozitive destinate acestui scop sau, atunci când nu ai nici o altă soluție, poți pune pe calorifer un vas cu apă, pe care să o completezi periodic, pe măsură ce se evaporă. Atenție, efectele neplăcute ale aerului uscat nu sunt nocive doar pentru pielea ta, ci îi afectează, chiar în mai mare măsură, pe bebeluși și pe copii.
  6. Ești cochetă, responsabilă și atentă cu aspectul tău și al pielii tale. Însă chiar dacă adori tratamentele faciale, ține cont de faptul că, în sezonul rece, e mai bine să eviți peeling-urile, măştile sau tonicul cu bază alcoolică, toate acestea fiind de natură să accentueze uscăciunea pielii.
  7. Știai că buzele nu au glande sebacee și sunt astfel mai expuse uscăciunii? Este important să eviţi umectarea lor repetată (când ești expusă la frig) și să le protejezi cu produse emoliente special dedicate.
  8. Specialistul dermatolog trebuie să îți fie cel mai bun prieten. O dată pe lună, mergi la un tratament dermatocosmetic, pentru proceduri special adaptate sezonului rece. Medicul tău va ști ce să aleagă din gama de tratamente posibile: exfoliere, hidratare intensă, aplicare de produse cu efect de atenuare a ridurilor, produse depigmentante.
  9. Vestea bună: reîntinerirea facială se poate realiza şi în timpul iernii. Loţiunile şi serurile se vor înlocui cu creme cu acid hialuronic, mezoterapie sau injectare de acid hialuronic. Tehnologia laser, din ce în ce mai performantă şi mai modernă, poate acum să redea fermitatea pielii fără durere, fără intervenţii chirurgicale, fără timp de repaos pentru refacere. Aceste lasere, combinate cu radiofrecvenţa, stimulează producţia de colagen la nivelul pielii. Cea mai avansată procedură de reîntinerire laser, disponibilă la Arcadia cu laserul GentleYAG de la Candela, aparat unic în Moldova, se numește skin tightening  și realizează practic un lifting non-chirurgical. Energia laser pătrunde în piele în condiţii de siguranţă, stimulând producţia de colagen şi modelarea acestuia, pentru o refacere vizibilă a contururilor și volumetriei faciale. Procedura este confortabilă, nedureroasă, are ca efect creşterea elasticităţii şi fermităţii pielii, cu atenuarea spectaculoasă a ridurilor.
  10. În sfârșit, trebuie să-ți reamintesc faptul că grija pentru frumusețe, în sezonul rece și în tot restul anului, nu se reduce doar la o privire critică în oglindă, urmată de aplicarea de creme sau alte tratamente. Grija pentru frumusețe este o preocupare complexă, de fiecare zi, ce include o bună hidratare (îți amintești să bei 2 litri de lichid pe zi?), o dietă  echilibrată, suplimente de vitamina C, vitamina E, seleniu, după caz, toate acestea fiind în măsură să echilibreze și să întărească organismul.

Iar procedurile specifice de well-being (pe care le găsești în variantă completă la Arcadia) asigură, prin relaxarea şi starea de bine pe care o induc, un confort psihic atât de important în zilele friguroase de iarnă și certitudinea că meriți să îți acorzi – măcar din când în când – clipe de răsfăț speciale.

Articole din aceeași categorie

Vezi toate articolele